home

 
Interview uit 'The Hague Hangover'
het ochtendblad voor de Haagse artiest
van vrijdag 9 september 2016

 
"Haagse Hangplek opent meteen al met een enorme strop"

Van onze kunstredactie
 
Vrijdag 9 september opent de Haagse Hangplek haar denkbeeldige deuren met een feestelijke bijeenkomst thuis bij initiatiefnemer Harrie Hangop. Op de vooravond van de opening spreek ik met Harrie en vraag meteen op de man af of de Haagse Hangplek de zoveelste galerie wordt in Den Haag.
 
Ha ha, nee dat zou meteen al 'een strop' zijn voor ons nieuwe idee. Het idee is namelijk nog niet af. Daar hebben we de Haagse kunstenaars voor nodig om door te denken en samen tot de definitieve vorm te komen. Het informele openingsfeestje is het startschot en wel op een atypische locatie die, net als vele andere toekomstige locaties in Den Haag, dienst zou kunnen doen als Haagse Hangplek.
 
Begrijp ik dus goed dat 'De Haagse Hangplek' geen galerie is, maar een soort ontmoetingsplek?
 

 
opening expo 9 september 2016
 
'Een Haagse Hangplek'
door Gijsbert Sijbrand Tinga

 
Ja, maar het is meer dan dat. Het is nog een idee, een wens, een plannetje, om kunstenaars een plek te geven, waar dan ook, bij wie dan ook, om met elkaar van gedachten te wisselen, plannen te broeden, ervaring te delen, schoppen onder konten te verkopen en actie te ondernemen met als doel heel veel hangplekken te creŰren in Den Haag. Dan aldaar gezellig samen zijn met onder andere muziek maar ook met ge´nteresseerde kopers. Want daar gaat het natuurlijk ook om. Kunstenaars kun je het beste stimuleren door hun of haar werk te kopen.
 
Dus toch een galerie?
Nee, niet de bestaande galerie met veel strijkstok voor de baas en hoog opgestapelde onverkochte kunstwerken langs de muur. De kunst die wij willen hangen, kan hangen op elke zich daarvoor lenende plek. Het werk van Haagse kunstenaars verdient het om ontsloten te worden. Gewoon zichtbaar voor alle publiek en voorzien van heldere informatie. Kortom , geen verstoppertje.
 
De Haagse hangplek staat dus voor een samenkomstplek en voor denkbare plekken in Den Haag om kunst tentoon te stellen, te ontsluiten. Maar dat is er toch al? Ik denk aan Nest, Pulchri en Stroom en al die galeries in Den Haag.
Zeker, maar deze jongens behouden zich voor of iemand wel of geen kunstenaar is. Je moet naar hun oordeel voldoen aan vooraf gestelde criteria. Volgens mij is kunstenaar nog altijd een vrij beroep. Je gaat dus voor je stoffige spiegel staan en schrijft in het stof "kunstenaar". Mij maakt niet uit of iemand wel of geen kunstenaar is. Dat zal blijken of niet. Ik wil helpen kunstwerken te ontsluiten en tentoon te stellen opdat het wel of niet verkocht kan worden.
 
Je klinkt ambitieus, hoe denk je dit allemaal te bereiken?
Ja, die vraag verwachte ik al tezamen met de krantenkop "Haagse Hangplek opent meteen al met enorme strop". Nou, ik steek mijn hoofd nog niet direct in die denkbeeldige strop van kunstenaar Gijs Tinga. Mijn ambitie is misschien groot maar voor mijzelf alsnog overzichtelijk. Ik heb voorlopig nog een behoorlijke 'to do list" en ben al begonnen. Mijn methode is een gezellige en positieve methode met een snufje opportunisme en hopelijk genoeg pragmatiek. Ik heb nog heel veel klankborden nodig voordat ik alles zeker weet.
 
En waarschijnlijk geld?
Hoe kom je daar nou bij. Wat kost nou een fles wijn. Voorlopig kan het allemaal uit eigen middelen. Inzet en co÷peratief denken is niet zo duur als men denkt, sterker nog het begint al een hit te worden. Na de crisis zijn er al heel veel co÷peratieve ideeŰn uitgegroeid tot serieuze business. Dus nu jij weer.
 
Ik wens je veel succes
 
N.B. Harrie Hangop is een synoniem. Harrie vindt het Hangplek gedachtengoed belangrijker dan zijn eigen persoon en verkiest daarom het gebruik van dit synoniem.
 
N.B. The Haque Hangover is een denkbeeldige krant die in de toekomst vaker gebruikt zal worden om Hangplek nieuws te versprijden

 

 
Reacties mail naar: info@haagsehangplek.nl
 
Terug